>PlMwyRJwKZVlyRp<

Aalborg Symfoniorkester lægger musik til, når Den Jyske Opera når til Nordjylland på sin landsturne med operaen "Madame Butterfly".

Første nordjyske optræden bliver i Tinghallen i Viborg onsdag 20. november, og torsdag 21. november er det Aalborgs tur med Aalborghallen som scene.

Aalborg Symfoniorkester spiller også, når operaen er i Herning fredag 22. november. "Madame Butterfly" er en opera i to akter af Giacomo Puccini. Den varer små tre timer med pause og der synges på italiensk med danske overtekster.

Den Jyske Opera havde premiere på forestillingen i Sønderjyllandshallen i Aabenraa 3. oktober og har siden været på turne.

Det er den hjerteskærende historie om den japanske geisha, der elsker sin amerikanske marineløjtnant langt ud over grænsen for liv og død.

Butterfly's skæbne - som nyforelsket brud, som trofast ventende enlig mor, og til sidst som den endegyldigt svigtede, frarøvet sin søn og viljen til at leve - er uafrystelig i sin brutalitet.

Den Jyske Opera har tre gange tidligere opført Madame Butterfly i 1963 (12 gange) i 1981 (18 gange) og sidst i 1986 hvor operaen blev opført 23 gange.

De store hovedpartier er dobbelt besat, først nævnte d. 3.og den anden optræder d. 4. oktober: Titelpartiet som Madame Butterfly synges af Antje Jansen og Bodil Øland. Pinkerton synges af Guido Paevatalu, Kåre Bjørkøy og Jens Krogsgaard. Jørn Pedersen og Søren Mulvad synger Sharpless. Suzuki synges af Mette Østergaard. Goro synges af Jan Lund og Ole Justesen, mens onkel Bonzo er Jens Bové.

Instruktøren Uwe Schwarz har i adskillige år stået i spidsen for operaen i Braunschweig, hvor han har lavet mange spændende opsætninger, bl.a. "Nibelungens Ring" i 2001. Mange af hans opsætninger er skabt i samarbejde med scenografen Bernd Damovsky, der er fast scenograf ved operaen i Kiel, som gennem de seneste år har markeret sig fornemt som nyskabende operahus. Desuden medvirker Den Jyske Operas Kor og de fem landsdelsorkestre. For den musikalske ledelse står Ya-Hui Wang. Hun er født i Taiwan og er chefdirigent for Akron Symfoniorkester, Ohio.